Skip to content

3 Gouden tips tegen muizen (en ratten)!

Het wordt weer kouder buiten en dat betekent dat muizen en ratten onderdak zoeken in warme gebouwen. Deze ongewenste knaagdieren zijn de oorzaak van veel overlast. Ze kunnen bijvoorbeeld schade veroorzaken aan gebouwen door het vele knagen. Daarnaast zijn ze een risico voor de gezondheid in verband met de bacteriën die ze met zich meedragen. Overlast kan worden tegengegaan. Er zijn zaken die u zelf kunt regelen om ongewenst bezoek te voorkomen. Wij geven 3 tips!

 

  1. Hygiëne: zorg dat etenswaren buiten bereik geplaatst worden. Muizen zijn constant op zoek naar eten. Bewaar eten bijvoorbeeld in afgesloten bakjes. Let ook op dat er nergens etensresten achterblijven. Maak het voor muizen dus niet makkelijk om toegang te krijgen tot voedsel.

 

  1. Bouwkundig: muizen zijn klein en kunnen zich dan ook door de kleinste gaten wurmen. Zorg er daarom voor dat uw woning of kantoorgebouw geen doorgang heeft van groter dan een halve centimeter. Daarnaast moeten deuren horizontaal en verticaal 100% sluiten. Ventilatieopeningen kunt u afsluiten met bijenbekjes.

 

  1. Persoonlijk gedrag: overlast van muizen en ratten kan al voorkomen worden door uw gedrag aan te passen. Let er bijvoorbeeld op dat u bij het verlaten van uw huis of kantoor alle ramen en deuren sluit. Hiermee maakt u het voor knaagdieren extra lastig om binnen te komen. Let er daarnaast goed op dat u geen etensresten of afval achterlaat.

Extra tip tegen ratten:

Ratten verschuilen zich vaak in struiken. Zorg er daarom voor dat u planten en struiken niet tegen uw woning of kantoorgebouw aan laat groeien. Zo is het voor ratten moeilijker om binnen te dringen.