Skip to content

Desinfectie voor daklozen restaurant Kamiano

Kamiano in Antwerpen is het dak- en thuislozenrestaurant van Sant’Egidio. Wie in nood is, kan hier gratis een warme maaltijd krijgen. Pascale Bemelmans is één van de medeoprichters van deze organisatie in Antwerpen. “De desinfectie door EWS was zeer welkom en is een prachtig gebaar”.

Pascale van Kamiano leerde Sant’Egidio kennen in Rome, de thuishaven van deze wereldwijde organisatie. In 1994 startte ze samen met enkele gelijkgestemden het restaurant Kamiano voor daklozen in Antwerpen. Inmiddels is Sant’t Egidio in België uitgegroeid tot een grote organisatie met duizend vrijwilligers. “Het gaat om meer empathie in deze samenleving zonder oordelen”, aldus Pascale. De boodschap van de organisatie is dat armoede iedereen kan overkomen. De aanpak van Kamiano is heel persoonlijk. Men ontvangt de mensen er met veel respect en in een familiale sfeer. Gemiddeld komen er telkens 250 mensen naar het restaurant voor een warme maaltijd. In totaal wordt een groep van meer dan duizend mensen in nood bereikt. In de winter worden er per bakfiets soepen en andere warme maaltijden rondgebracht naar diverse groepen daklozen. “De warme maaltijd is een antwoord op  een eerste en onmiddellijke nood. Maar voor wie wil is er ook begeleiding op allerlei andere vlakken”, legt Pascale uit. 

De ploeg van Kamiano bestaat uit enkele professionele begeleiders, onder wie psychologen en sociale werkers, en daarnaast zijn er tal van vrijwilligers. “Kamiano wordt mee gefinancierd door de stad Antwerpen, maar doet ook een beroep op donaties en vrijwilligers. Daarom vonden het een mooi gebaar dat EWS Group ons wilde helpen met het desinfecteren van ons restaurant en begeleidingscentrum”, zegt Pascale dankbaar. “Het was indrukwekkend om de desinfectie mee te maken!”. Volgens EWS was deze locatie al zeer proper, omdat Kamiano door de Corona maatregelen hier extra scherp op heeft toegezien. “Hygiëne is voor ons erg belangrijk, vooral voor deze kwetsbare mensen. Wij zijn erg blij dat we de ruimtes professioneel hebben kunnen laten desinfecteren, want de nevel komt op plekken die voor ons moeilijk bereikbaar is en is bovendien in staat om bacteriën te doden”, reageert Pascale.  Zo helpen jullie ons te helpen!”