Skip to content

Een dag met… EWS Pest control!

Vandaag is het tijd om een dagje mee te gaan met Bart van onze divisie Pest control. Hij is gediplomeerd bestrijdingstechnicus, en heeft dagelijks meerdere werkzaamheden op het gebied van plaagdierbeheersing, waarvan plaagdierbestrijding een onderdeel is. Bart maakt onderdeel uit van het EWS Pest control team wat bestaat uit een hechte groep medewerkers. Als bestrijdingstechnicus heeft hij een zelfstandige job en een mooie verantwoordelijkheid in de klantrelatie met als doel het plaagdiervrij willen houden van de locaties in zijn regio. Ik ontmoet hem bij zijn eerste afspraak voor een contractinspectie bij een wegrestaurant.

Afbeelding 1: Bart pakt zijn spullen voor de eerste afspraak bij de klant

We komen binnen via de achteringang en Bart weet precies waar alle uitgezette detectiepunten staan. Deze controleert hij allemaal, met nu als enige vangst een gehaktbal. Een paar muizenvallen (detectie- en vangpunten) die gesprongen zijn, zet hij weer op spanning. Vervolgens controleert en vervangt hij alle lijmplaten van de insectenlampen die er hangen. Bart inventariseert hoeveel insecten er gevangen zijn, geeft ze allen een naam (determinatie) en rapporteert dit netjes in het EWS klantenportaal met behulp van zijn tablet.

Afbeelding 2: Vangst van de dag, een gehaktbal

Na het afronden van de inspectie volgt er een klantevaluatie waarna onze contactpersoon de digitale werkbon aftekent op de tablet. We keren terug naar de bedrijfswagen en gaan door naar het volgende adres, een winkelcentrum. Hier staan op meerdere locaties voor plaagdieren detectie- en vangmiddelen  uit. Alle plaagdierrisicogebieden hier dienen gecontroleerd te worden. Waar nodig moeten de klapvallen opnieuw worden gespannen of worden de lokdozen waar toegestaan aangevuld met gif. Giftig lokaas is namelijk het laatste redmiddel dat Bart mag inzetten voor bestrijding van knaagdieren. De overheid heeft hier strikte spelregels voor opgesteld. Als ongediertebestrijder kom je op mooie en interessante locaties maar ook op minder schone plaatsen. De muizen- en rattenvallen staan vaak uit het zicht en daarom vind je ze veelal strategisch en slim geplaatst in hoekjes of op moeilijk te bereiken plekken.

Afbeelding 3: Muizenval in hoek gebouw

In de afvalruimte van het winkelcentrum is het raak; een muis gevangen. Dit is dan ook de enige vangst van de dag. Alles is gecheckt, herplaatst en opnieuw gespannen waar nodig. Iedere inspectie wordt gerapporteerd in het EWS klantenportaal. Na evaluatie van de bevindingen en de risico’s wordt met een digitale handtekening van de contactpersoon de inspectie afgesloten en gaan we door naar de volgende locatie. Dit is het magazijn van een groothandel. Hier staan veel ratten- en muizenvallen en andere detectiepunten. Deze controleren we allemaal. In veel rattenvallen zit aas omdat men recent rattenoverlast had geconstateerd, Bart bekijkt of dit is aangevreten en vult de rattevallen waar nodig bij. We doen de inspectieronde buiten bij de afvalcontainers en binnen in het magazijn. Ook hier geen vangst. Bart ziet wel veel risico’s die als gevolg kunnen hebben dat knaagdieren zoals ratten zich thuis voelen op deze locatie. Rondslingerend afval en eetbare zaken, maar ook een gat in de grond als nestelgelegenheid zijn een gevaar.

Na een uitgebreide controle, gaan we even zitten voor een kopje koffie en Bart werkt ondertussen alle bevindingen bij in de EWS Portal. Zodra hij daarmee klaar is, informeert Bart zijn contactpersoon in een persoonlijk gesprek over zijn bevindingen. Bart communiceert duidelijk de urgentie van het verhelpen van de plaagdierrisico’s. De opdrachtgever kan het rapport en de adviezen voorzien van illustrerende foto’s raadplegen in de EWS Portal en deze opvolgen. De contactpersoon tekent af voor het bezoek en gaat ermee aan de slag.

Afbeelding 4: Bart controleert de volgens IPM norm geplaatste rattenval, of er van het aas is gegeten

Op naar de volgende, en laatste locatie. Dit is een groot hotel dat onze hulp heeft ingeroepen voor de plaagdierbestrijding. Buiten hebben wij rattenvallen voor ze geplaatst en binnen staan er extra muizendoosjes. Ook dit dient allemaal gecontroleerd te worden. We starten binnen, op zoek naar onze contactpersoon om te horen wat de actuele situatie wat betreft ongedierte is. Uit het gesprek met hem wordt duidelijk dat werkwijzen ter voorkoming van plaagdieren worden veranderd en dat hij veel doet om het personeel aan te sporen tot schoon werken. Ongedierte komt namelijk af op afval en etensresten. Een schone werkomgeving en de juiste discipline van medewerkers van onze opdrachtgever dragen bij aan een plaagdiervrije omgeving. Deze werkwijze heet IPM, een Engelse afkorting voor integrale plaagdierzorg.

We doen nu eerst een inspectieronde buiten. Bart checkt wederom alle rattenvallen en inspectiepunten. We zien dat er aas is aangevreten en in het grind vinden we een gat. Het is duidelijk dat hier vaak ratten zitten en Bart laat zien waar je op moet letten zodat je kunt zien dat er ratten zijn. Nu is er echter geen vangst buiten.

Afbeelding 5 en 6: Rattenval buiten checken

Nadat alles buiten is nagelopen, gaan we binnen verder. Hier staan de muizendetectiepunten uit het zicht van medewerkers en gasten. We checken de eerste muizenvallen en meteen wordt duidelijk wat onze contactpersoon bedoelde met dat er schoner gewerkt moet worden. We zien veel muizen uitwerpselen die hier al zeker enkele weken moeten liggen. Bart controleert alle vang- en detectiemiddelen, welke op verschillende plaatsen verspreid staan en concludeert dat er geen muizenvangst is. De aangetroffen uitwerpselen zijn dan ook daadwerkelijk van een muizengeneratie van enkele maanden terug, aldus Bart.

Afbeelding 7: Muizendoosje in een van de keukens      Afbeelding 8: Gat in de muur waardoor muizen kunnen komen

Nadat alles gecontroleerd is, verwerkt Bart wederom de bevindingen in de EWS Portal, bespreekt hij alles met zijn contactpersoon, maakt hij afspraken met hem over de aangetroffen risico’s en problemen en de bijbehorende urgentie en wordt de verslaglegging Plaagdierbeheersing aftekenend in het klantenportaal. We gaan terug naar de auto en mijn kijkje in de keuken bij EWS Pest control zit erop.