Skip to content

Lockdown en ontwikkeling van bedwantsen in hotelkamers

Bedwantsen  parasiteren onder andere op mensen. Bij kamertemperatuur komen de eitjes van de bedwants  na 15 tot 22 dagen uit en zijn zij na anderhalve maand volwassen. De bedwantsen kunnen wel een half jaar zonder voedsel. Echter let op!  Na de lockdown zijn zij extra geactiveerd.

Sluiting
16 maart jl. om 18:00 uur is ‘de corona-sluiting’ voor de horeca een feit geworden.  Daarna zijn er nog meer maatregelen van kracht gegaan om de verspreiding van COVID-19 zo snel mogelijk in te dammen.Omdat het vliegverkeer grotendeels is stilgelegd en de overheid ontraadt om op vakantie te gaan, zijn de overnachtingen in hotels dramatisch teruggelopen. Veel hoteleigenaren hebben zelf de deuren gesloten en ontvangen al weken geen gasten meer. Zolang de temperatuur in de hotelkamer schommelt tussen 15-18°C kunnen bedwantsen het meer dan 6 maanden uithouden zonder voedsel.

Honger
Als bedwantsen hongerig worden, kunnen zij relatief grote afstanden afleggen op zoek naar gastheren. Na het opheffen van de lockdown en het heropenen van de hotels zullen de aanwezige bedwantsen in hotelkamers direct geactiveerd worden. In de nacht zullen zij massaal op de aanwezige gast duiken, met alle nare gevolgen van dien voor de gast en voor het betreffende hotel.

Voorkomen
Om deze overlast te minimaliseren en het liefst te voorkomen is het verstandig om (verdachte) kamers voor ingebruikname goed te inspecteren. Dit kan worden uitgevoerd door goed getraind hotelpersoneel of door een gespecialiseerd team van EWS Pestcontrol. De besmette kamers kunnen dan proactief worden aangepakt middels een professioneel bestrijdingsplan waardoor toekomstige gasten van deze nare ervaring en overlast wordt bespaart.