Skip to content


Het lijkt erop dat er dit voorjaar meer mierenoverlast is dan in 2017.

Via ons EWS hoofdkantoor in Werkendam hebben we nu al het dubbele aantal meldingen van mieren overlast ontvangen. “Of we snel een mierenbestrijding kunnen uitvoeren?” Natuurlijk.

Veel meldingen van mierenoverlast  hebben betrekking op mierenactiviteit binnen in huis. Mieren zijn nuttige insecten in de natuur. Maar in uw woning of bedrijf kunnen ze voor veel overlast zorgen en kan een mierenbestrijding noodzakelijk zijn.

Het ijverige mierenvolk leeft in grote kolonies, werkt hard en heeft een duidelijke taakverdeling. Eigenlijk leven mieren net als wespen. Mieren hebben een koningin, werksters en mannetjes. De mannetjes dienen alleen voor de voortplanting en sterven daarna spoedig. De werksters hebben verschillende taken en functies. Grof geschetst kunnen we de werksters onder verdelen in soldaten die het zware werk verrichten voor het bouwwerk, de verkenners die voor het voedsel zorgen en verzorgers van het nageslacht.

Magnifiek om te zien, zo’n mierenkolonie. Maar je hebt de mieren liever niet binnen.

Vaak zijn mierenkolonies al jaren aanwezig voordat ze uiteindelijk overlast geven. De mierenoverlast begint vaak doordat de enorme gangenstelsels die mieren hebben gegraven, zichtbaar worden aan de oppervlakte doordat er hoopjes zand ontstaan. De werksters gaan op zoek naar meer voedsel en  komen binnen, op zoek naar zoetigheid. De eerste en belangrijkste tip is dan ook altijd, zorg ervoor dat er geen voedselresten aanwezig zijn. Dit is uiteraard een algemene tip die ook geldt ter voorkoming van ander ongedierte zoals muizen en ratten. Als de mieren toch voedsel hebben gevonden, laten ze een specifieke geur achter zodat de andere mieren ook naar het voedsel kunnen komen.

De mierenoverlast is ontstaan. Vooral zoetigheden vinden mieren lekker. Ruim daarom etensresten altijd direct op. Heb je toch overlast,  start een mierenbestrijding. Deze kun je zelf uitvoeren met bijvoorbeeld een mierenlokdoos en zo de overlast verminderen, maar weet dat je vecht met een kolonie van mogelijk 2 miljoen mieren.

De mierenbestrijdingen die EWS dit jaar al heeft mogen uitvoeren, zijn divers. In de regio rondom ons hoofdkantoor in Werkendam (Woudrichem en Gorinchem) maar ook in de omgeving Doetinchem, Eindhoven en Bergen op Zoom zijn al vele meldingen van mierenoverlast opgevolgd. Zowel bij particulieren als  bedrijven, zorginstellingen, verpleegtehuizen en restaurants hebben onze EWS collega’s mierenbestrijdingen uitgevoerd door heel Nederland.

Heeft u last van mieren? Maak ook melding. Wij helpen snel en professioneel.

EWS geeft u gratis advies of komt snel een mieren bestrijding uitvoeren om de mieren overlast direct tegen te gaan.

Neem direct contact op via mierenoverlast of bel 0183-301270.