Skip to content

Opkomende plaag: de ‘dracula-mier’

Het mediterraan draaigatje (Tapinoma nigerrinum), ook wel de ‘dracula-mier’ of de terror mier genoemd, is een opkomende plaag. De mier is nogal bijtgraag en dankt hier ook zijn naam aan. Eerst bijt hij en daarna spuit hij met zijn achterlijf een irriterende stof in het wondje.

De mier bijt dus gemeen, maar is vooral een plaag omdat de soort nesten maakt van honderden meters waarin zich miljoenen insecten kunnen bevinden. Deze nesten doen stoeptegels verzakken en de mieren kunnen gemakkelijk tuinen en huizen binnendringen. De mier is iets kleiner dan een gewone wegmier. Opvallend is dat een kolonie van het draaigatje niet één koningin heeft, maar meerdere die elkaar niet bestrijden. Zo is het mogelijk dat er meterslange koloniën ontstaan.

Het draaigatje is een exotische mier en waarschijnlijk ons land binnengekomen via geïmporteerde tuinplanten. Let dus goed op als u een in een tuincentrum gekochte plant in de tuin zet. Als daar mieren inzitten, is de kans groot dat dit het draaigatje is. Wanneer de mier eenmaal de tuin binnen is gekomen, is het zeer lastig om er weer van af te komen.

Het draaigatje is exotisch en daarom is het waarschijnlijk dat hij alleen kan overleven op warme plekken: trottoirs, muren, tuinen met weinig planten en tuinen op het zuiden. Voorlopig komt de mier vooral voor in stedelijk gebied. Nesten hoeven zich niet alleen in de grond te bevinden, maar net zo goed in de spouw of binnenshuis.

Vooralsnog is de bestrijding van het draaigatje heel lastig, dit komt vooral doordat de plaag vrij nieuw is en de bestrijdingsmiddelen die werken, nog niet zijn toegestaan.