Uiterlijk
De bruinbandkakkerlak heeft meestal een kastanjebruine kleur en een lichte dwarsstreep op borstschild en achterlijf. Ze lijken uiterlijk veel op de Duitse kakkerlak. De lengte bedraagt 10 tot 15mm exclusief antennes, de vleugels zijn goed ontwikkeld en ze kunnen vliegen. Het ei-pakket is bleek- tot roodbruin van kleur en bevat gemiddeld 16 eitjes.
Hoe kom je aan kakkerlakken?
De in gebouwen voorkomende kakkerlakken zijn oorspronkelijk afkomstig uit de tropen en kunnen dus in verpakkingen van tropische producten zitten. Ook kunnen kakkerlakken meekomen in verhuisdozen, inpakdozen van de supermarkt, tweedehands goederen/witgoed en zelfs in gehuurde videobanden. Kakkerlakken kunnen ook simpelweg meeliften met kleding of bagage na b.v. de vakantie.
Algemeen
De bruinbandkakkerlak wordt in Nederland vaak aangetroffen in huizen en flatgebouwen. Een andere naam voor de bruinbandkakkerlak is huiskakkerlak of meubelkakkerlak. Ze hebben behoefte aan een hoge temperatuur van ca. 26 C°. Zoals alle kakkerlakken zijn ze ongewenst omdat ze onder meer voedsel vervuilen en bacteriën en schimmelsporen kunnen overbrengen. Ook verspreiden ze een onaangename geur en zijn door de grote aantallen waarin ze kunnen voorkomen uitermate hinderlijk.
Leefwijze
Bruinbandkakkerlakken kunnen zich heel snel voortbewegen, zelfs over het plafond, muren en andere gladde oppervlakken. Ze zijn minder lichtschuw dan de andere soorten en komen ook voor op drogere en hogere plaatsen. Ze voeden zich bij voorkeur met zetmeel houdend voedsel. Verder kan de bruinbandkakkerlak zich te goed doen aan lijm in boeken en van bijvoorbeeld behang. Schuilplaatsen zijn bijvoorbeeld achter schilderijen, behang, boeken en in gordijnen en meubilair. Zij kunnen zelfs in een schone, hygiënische omgeving overleven. De volwassen kakkerlakken kunnen namelijk 40 dagen zonder voedsel!! Als uw woning erg vuil is zal de kakkerlak vrij spel hebben en zich door de overvloed aan voedsel zeer snel voortplanten.
Wering: Hoe geef ik de kakkerlak geen onderdak?
Controleer uw goederen op kakkerlakken voordat u deze in huis haalt; Ventileer uw woning goed en zorg voor een niet te hoge temperatuur. De kakkerlak voelt zich prima bij 26 C°. Berg uw voedsel en afval goed op zodat kakkerlakken er niet bij kunnen komen. Als u voorraadbussen gebruikt kan er ook geen ander ongedierte bijkomen; maak uw keuken regelmatig en grondig schoon. Maak kieren, naden en doorvoeropeningen van leidingen dicht.
Bestrijding
Na een grondige inspectie en inventarisatie van het object wordt een bestrijdingsplan opgesteld. In overleg met gebruikers/bewoners van het gebouw worden afspraken gemaakt over tijdstip van actie, voorbereiding e.d. Ter doding van de kakkerlakken wordt een lokaasgel toegepast welke op alle mogelijke schuilplaatsen aangebracht zal worden. Deze door de overheid toegelaten middelen mogen alleen door ter zake deskundige bestrijdingstechnici worden gebruikt. Betrokkenen worden vooraf van de te treffen maatregelen op de hoogte gebracht.