Vogeloverlast

Vogels kunnen met hun uitwerpselen gebouwen en trottoirs vervuilen en ons met hun aanhoudend lawaai uit onze slaap houden. Onze woningen worden vervuild en het met veel zorg opgebouwde imago van uw bedrijf wordt met een paar goed gerichte klodders weer afgebroken. Veel mensen weten niet dat er mogelijkheden zijn om overlast door vogels te verhelpen, en daarom worden deze problemen vaak jarenlang voor lief genomen.

Dit is echter niet nodig want de Plagen Preventie Dienst heeft een passende oplossing voor uw vogelprobleem.

Duiven
Vogels zijn prachtige dieren die ons onder normale omstandigheden veel plezier kunnen bezorgen. Als ze echter in te grote aantallen, te dicht bij de mens leven kunnen ze niet alleen veel hinder en vervuiling veroorzaken maar vormen ze ook een serieus te nemen gezondheidsrisico. Vooral de verwilderde stadsduiven vormen in dit opzicht in veel steden een groot probleem. Ze broeden voornamelijk binnen de bebouwde kom omdat ze daar alles kunnen vinden wat ze nodig hebben. Op plaatsen waar veel mensen komen is altijd voldoende voedsel te vinden en daarnaast zijn er in de stad genoeg droge, hoge plekjes te vinden waar duiven ongestoord kunnen nestelen. Naast verwilderde duiven kunnen ook spreeuwen, huismussen, zilvermeeuwen en kauwtjes soms voor overlast zorgen. D.m.v. hun uitwerpselen (14 kg. per duif, per jaar!) kunnen duiven, en andere vogels, allerlei ziekten verspreiden (o.a. Ornithosis en paratyfus) en ze kunnen parasieten zoals mijten en teken bij zich dragen. In hun nesten kan allerlei ongedierte (motten, vliegen, tapijtkevers, stofluizen) voorkomen. Redenen genoeg om deze plaagdieren te weren en te bestrijden.

Wering
Dé methode om duiven of andere vogels blijvend van gebouwen en andere bouwwerken te weren is het aanbrengen van speciaal voor dit doel vervaardigde weringssystemen. De meest gebruikte systemen vallen onder één van de volgende categorieën:

Pensystemen
Draadsystemen
Elektrische systemen
Netsystemen

Deze weringssystemen worden aangebracht op daken, dakranden, gevels, raamkozijnen, uithangborden, lichtreclame en op andere plaatsen waar de vogels overlast veroorzaken, om te voorkomen dat ze kunnen landen en/of nestelen. Welk systeem gebruikt wordt is afhankelijk van verschillende factoren. Het maakt namelijk voor de effectiviteit van het weringssysteem veel verschil om welke vogelsoort het gaat en voor welk doel de vogels het te beschermen object gebruiken; als uitkijkpost, als rustplaats overdag, als slaapplaats of als nestgelegenheid. We spreken hierbij van de zgn. belastingsweerstand. Uw EWS adviseur zal ter plaatse een grondige inspectie en inventarisatie uitvoeren om te bepalen welk systeem effectief zal zijn.

Naast het aanbrengen van weringssystemen is ook de situatie ter plekke van belang. Opgeruimde terreinen zijn voor vogels meestal minder aantrekkelijk en natuurlijk dient het voeren van vogels achterwege te blijven.

Verjagen
Als grote groepen spreeuwen (vooral in de winter) gebouwen, zendmasten e.d. als slaapplaats gebruiken is het mogelijk om d.m.v. op geluidsband opgenomen angstkreten in combinatie met knallen en lichtflitsen de vogels te verjagen. Als deze methode een aantal dagen achtereen, op deskundige wijze toegepast wordt kan hij zéér effectief zijn. Óók voor advies over akoestische vogelwering bent u bij EWS op het juiste adres.

Bestrijding
In bepaalde situaties kan ook een actieve bestrijding van de vogels, liefst in combinatie met weringsmaatregelen, een goede oplossing zijn. Hierbij worden de vogels met vangkooien of schietnetten weggevangen of, onder bepaalde voorwaarden, afgeschoten.