Skip to content

Amerikaanse kakkerlak

Orde: Blattodea (kakkerlakken)
Familie: Blattidae

De Amerikaanse kakkerlak is een algemeen voorkomende soort in tropisch Afrika, van daaruit is hij door internationaal handelsverkeer van voornamelijk voedingsmiddelen naar andere tropische en subtropische gebieden vervoerd. In gematigde streken worden ze onder meer aangetroffen in fabrieken, levensmiddelenbedrijven, bakkerijen en restaurants. Ze komen voornamelijk voor in dierentuinen en bij aquaria op zeer warme en vochtige plaatsen. In Nederland worden ze slechts zelden in woningen aangetroffen. Ze kunnen qua uiterlijk gemakkelijk verward worden met de bruine kakkerlak (Periplaneta brunnea).

Uiterlijk

De volwassen Amerikaanse kakkerlak is glanzend roodbruin met lichtgele plekken op de vleugels en het borstschild. De gemiddelde lengte van het lichaam is 28 tot 44 millimeter, met daarnaast nog twee lange antennes. Mannetjes hebben vleugels die achter het lijf uitsteken, terwijl bij vrouwtjes de vleugels het achterlijf bedekken. Bij warme temperaturen worden soms korte glijvluchten waargenomen. De nimfen zien er hetzelfde uit als de volwassen kakkerlak, behalve dat ze nog geen vleugels hebben en ze hebben een bleekbruine kleur. De nimfen vervellen tijdens hun groei 7 tot 13 keer totdat ze volwassen zijn. De eitjes zitten met gemiddeld 16 bijeen in een eipakket (oötheca); deze heeft een bruin/zwart chitineomhulsel.

Ontwikkeling

Het eistadium van de Amerikaanse kakkerlak duurt 5 tot 7 weken, afhankelijk van de temperatuur. Volwassen vrouwtjes produceren 20 tot 60 eipakketjes in hun leven die ze na 1 tot 6 dagen afzetten op een gunstige, verscholen plek. De nimfen die eruit komen leven 5 tot 9 maanden bij een temperatuur van 30°C. Indien de temperatuur lager is kan dit stadium tot een jaar duren. De volwassen Amerikaanse kakkerlak kan maximaal 2 jaar overleven

Wering en bestrijding

Voor wering van de Amerikaanse kakkerlak is het ontnemen van voedsel door een zorgvuldige hygiëne van belang. Denk hierbij aan het opbergen van etenswaren in goed afgesloten schalen, blikken, kunststof dozen en/of in de koelkast. En het direct opruimen van etensresten en keukenafval. Wij adviseren bij nieuw in te richten keukens, badkamers, restaurants, bars, zieken- en verpleeghuizen en dergelijke om het creëren van schuilplaatsen voor insecten zo veel mogelijk te voorkomen. Ook een zorgvuldig gekozen situering van de keuken en een droge, koele opslagplaats voor levensmiddelen dragen bij aan het voorkomen van deze dierplaag. Voor bestrijding van de Amerikaanse kakkerlak dient eerst een inventarisatie en een bestrijdingsplan gemaakt te worden. Hierna kan indien noodzakelijk een bestrijding door een deskundige worden uitgevoerd door behandeling ter plaatsen.

EWS PEST CONTROL

EWS Pest control is gespecialiseerd in het oplossen van elk plaagprobleem op een professionele en discrete manier. De IPM servicetechnici van EWS zijn op de hoogte van de toepasselijke wetgeving en bieden het beste resultaat op basis van de principes van Integrated Pest Management (IPM).

Wilt u een adviseur spreken over ongediertebestrijding?

Jan-Willem van der Hoeven

Technical & Commercial Advisor

j.vanderhoeven@ews-group.com
+31 6 82574349

Neem contact met ons op voor meer informatie over ongediertebestrijding!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.