Skip to content

Australische kakkerlak

OrdeBlattodea (kakkerlakken)
FamilieBlattidae

De Australische kakkerlak kan alleen overleven in een zeer warme en vochtige omgeving. In de tropen komt hij zowel buiten als in gebouwen voor. In Nederland zien we de Australische kakkerlak alleen in tropische kassen, of in woningen en winkels waar ze meestal in de buurt zitten van grote plantenbakken of serres. De Australische kakkerlak voedt zich met plantendelen.

Uiterlijk

De Australische kakkerlak is roodbruin van kleur, maar heeft duidelijk lichtgeel rondom de rand van zijn borstschild. Een duidelijk verschil met de Amerikaanse en bruine kakkerlak zijn de gele zijkanten aan de bovenzijde van de vleugels. De volwassen kakkerlakken zijn ongeveer 30 tot 35 millimeter lang, exclusief 2 lange antennes. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben vleugels die het achterlijf geheel bedekken. Deze kakkerlakken kunnen vliegen. De nimfen ziet er hetzelfde uit als de volwassen kakkerlak, maar dan zonder vleugels. Verder hebben de nimfen gele plekken op hun borststuk en achterlijf. Ze vervellen 7 tot 13 keer voordat ze volwassen zijn. De eitjes zitten bijeen in eipakketen (oötheca) van ongeveer 24 eitjes.

Ontwikkeling

Het eistadium van de Australische kakkerlak duurt ongeveer 40 dagen bij een temperatuur tussen de 30 en 36°C. De volwassen vrouwtjes produceren gemiddeld 20 tot 30 eipakketen tijdens hun leven. Na het ei komt een nimfstadium van 5 tot 9 maanden bij 30°C. Na de nimf komt de volwassen kakkerlak die gemiddeld 4 tot 6 maanden leeft.

Wering en bestrijding

Een temperatuur van 4°C of lager gedurende minimaal 8 uur zal dodelijk zijn voor de Australische kakkerlak. Indien mogelijk de schuilplaatsen opzoeken, vaak rondom planten in de vochtige aarde, en de aanwezige exemplaren wegvangen met lijmvallen. Hierna enkele maanden alert blijven op meerdere exemplaren. Het gebruik van insecticide bij de Australische kakkerlak zal in Nederland alleen bij hoge uitzondering noodzakelijk zijn en wordt in principe afgeraden. Indien dit noodzakelijk is kunnen de schuilplaatsen bestreden worden door deskundigen.

EWS PEST CONTROL

EWS Pest control is gespecialiseerd in het oplossen van elk plaagprobleem op een professionele en discrete manier. De IPM servicetechnici van EWS zijn op de hoogte van de toepasselijke wetgeving en bieden het beste resultaat op basis van de principes van Integrated Pest Management (IPM).

Wilt u een adviseur spreken over ongediertebestrijding?

Jan-Willem van der Hoeven

Technical & Commercial Advisor

j.vanderhoeven@ews-group.com
+31 6 82574349

Neem contact met ons op voor meer informatie over ongediertebestrijding!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.