Skip to content

Bruin gemarmerde stinkwants (BMSB)

De bruin gemarmerde stinkwants (BMSB) is een landbouwplaag die uit China, Japan, Korea en Taiwan stamt. De BMSB verspreidt zich over de wereld door middel van voertuigen en containers en beschadigt gewassen, fruit en bomen. Om die reden hebben de quarantaine afdelingen van Australië en Nieuw-Zeeland maatregelen genomen tegen de BMSB. Inkomende goederen moeten tijdens het risicoseizoen behandeld zijn tegen de insecten. Dit seizoen betreft goederen die van 1 september 2018 tot en met 30 april 2019 verscheept worden.

Uiterlijk, levensstijl en verspreiding

De wetenschappelijke naam van de bruin gemarmerde stinkwants is Halyomorpha halys. Zoals de naam al zegt, is het insect lid van de stinkwants-familie. Net als andere stinkwantsen heeft de BMSB de vorm van een schild. Een volwassen BMSB is ongeveer 17 millimeter lang. De stinkwantsen danken hun naam aan de geurklieren op hun lichaam, deze ruiken naar koriander. De reden dat stinkwantsen deze geur hebben, is omdat de geur hen beschermt tegen hagedissen en vogels. Als iets het insect maar aanraakt, laat het de geur los.

De BMSB voert zich met planten, groenten en fruit. Ze eten door te zuigen, dit betekent dat ze hun eten doorboren met hun proboscis (een verlenge ‘neus’). Dit veroorzaakt veel schade aan de plant waar ze van eten. De volwassen insecten leven verscheidene maanden tot een jaar. Aan het einde van de zomer moeten ze onderdak vinden voor de winter. Dit doen ze in droge en donkere plaatsen. Plekken zoals huizen, maar ook bewegende plekken, zoals voertuigen en containers. Dit is een probleem, omdat de BMSB zich op deze manier snel kan verspreiden over de wereld. Dit resulteert in wereldwijde schade aan planten en bomen.

Behandeling

Door de verspreiding en het schadelijke effect dat de BMSB met zich meebrengt, hebben Australië en Nieuw-Zeeland maatregelen genomen. Inkomende goederen moeten behandeld zijn tegen de BMSB.

Er zijn twee behandelmethodes tegen het insect. De eerste is fumigatie, de tweede heat treatment (dit valt onder bio treatment). EWS biedt beide behandelingen.

Om meer te weten te komen over fumigatie tegen de stinkwants, ga naar: Fumigatie – BMSB

Om meer te weten te komen over heat treatment tegen de BMSB, ga naar: Heat treatment – BMSB

EWS PEST CONTROL

EWS Pest control is gespecialiseerd in het oplossen van elk plaagprobleem op een professionele en discrete manier. De IPM servicetechnici van EWS zijn op de hoogte van de toepasselijke wetgeving en bieden het beste resultaat op basis van de principes van Integrated Pest Management (IPM).

Wilt u een adviseur spreken over ongediertebestrijding?

Jan-Willem van der Hoeven

Technical & Commercial Advisor

j.vanderhoeven@ews-group.com
+31 6 82574349

Neem contact met ons op voor meer informatie over ongediertebestrijding!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.