Algemeen
In de warme zomer, vooral in juli/augustus kunnen wespen het ons zeer lastig maken. We hebben dan vrijwel altijd te maken met de Duitse wesp (Paravespula germanica F.) of de gewone wesp (Paravespula vulgaris L).
In een goed ontwikkeld wespenvolk kunnen soms wel 5.000 of meer individuen voorkomen. Wespen kunnen, wanneer ze in het nauw worden gebracht of wanneer hun nest wordt verstoord, soms tot steken overgaan. Sommige mensen zijn voor wespengif zo gevoelig, dat ze zich in verbinding moeten stellen met een arts.
Uiterlijk
Wespen zijn helgeel/zwart van kleur en slank. De werksters zijn 10 – 15 mm. Lang, terwijl de koninginnen ca. 20 mm. lang zijn. Een opvallend kenmerk is de zgn. “wespentaille”.
Leefwijze
Deze wespensoorten behoren tot de sociaal levende insecten. In het voorjaar maakt de koningin een nest, meestal in de grond of op andere beschutte plaatsen, in schuren, muurholten, spouwmuren, onder het dak e.d. In het nestje worden door de koningin de eieren gelegd. Hieruit komen de larven en na de “popfase” komen de werksters uit.
De werksters zijn van het vrouwelijk geslacht, onvruchtbaar en zorgen voor de schoonmaak/onderhoud/beschermen van het nest, de verzorging van de larven en voedselvoorziening.
De koningin blijft in het nest om eieren te leggen. In augustus/september worden er mannelijke wespen geboren, daarna nieuwe, doch nu vruchtbare wijfjes (koninginnen). Deze verlaten het nest om te paren. De mannelijke wespen sterven vrijwel direct na de paring. De jonge bevruchte wijfjes zoeken een beschutte plaats op voor de overwintering om in het voorjaar een nieuwe kolonie te stichten.
Rond oktober sterven alle inwoners van het nest af. Het oude nest wordt dan niet meer bewoond.
Voedsel
Wespen hebben behoefte aan koolhydraten, suikers uit bijv. nectar, honingdauw; vruchtvlees en sap van rijpe vruchten; vloeibare zoete voedings- en genotmiddelen, zoals limonade, stroop e.d.
Voor de eiwitten zullen zij andere insecten nuttigen, zoals: vliegen, muggen, rupsen, hooiwagens e.d.
Nut
Wespen zijn nuttige dieren, zij zorgen voor de bestuiving van bloemen en vangen veel lastige en schadelijke insecten. Als de wespen geen gevaar opleveren voor mens en huisdier is er geen bestrijding nodig.
Steken
Een wespensteek kan pijnlijk zijn. Een werkster steekt als het nest dreigt te worden verstoord, als ze in het nauw gedreven wordt of als u in de aanvliegroute staat.
Voorkomen
Horren voor open ramen en deuren plaatsen;
Sluiten van afvalemmers en vuilcontainers;
Voorkomen van aantrekkelijk voedsel
Gaten/kieren dichten in de winter
STOP NOOIT EEN GAATJE WAAR WESPEN DOOR NAAR BINNEN EN BUITEN GAAN DICHT!!
De wespen zullen altijd een andere uitweg zoeken en dat kan goed bij u binnen zijn.
Bestrijding
Als het wespennest gevaar oplevert kan dit uitgeroeid worden door het aanbrengen van zgn. wespenstuifpoeder in de in- en uitvliegopeningen van het nest. Dit kan de opening zijn van het nest maar ook in de buitenmuur van een gebouw zoals bijv. ventilatieopeningen van de spouwmuur of gaten bij kozijnen.
De werksters komen in aanraking met het poeder en nemen dit via haren en/of poten mee in het nest. Hierdoor worden uiteindelijk de koningin en anderen gedood en bent u van de wespen af.
U kunt het zelf doen
Denk eraan dat wespen overdag actief zijn en u kunnen steken, zeker wanneer men aan het nest komt worden ze agressief. Het beste kunt u ’s avonds tegen de schemering of bij koel weer, het poeder aanbrengen. Ga bij voorkeur niet in de aanvliegroute staan.
U kunt het laten doen
De professionele ongediertebestrijder van EWS komt bij u aan huis en kijkt welke behandeling de meest doeltreffende is. Aan de hand van deze diagnose zal hij het nest behandelen. Hierbij krijgt u de garantie dat het nest op een verantwoorde wijze wordt behandeld en dat deze behandeling werkt.
Vrijblijvend offerte aanvragen wespen bestrijding

Technical & Commercial Advisor

Technical & Commercial Advisor
+31 6 82574249
j.vanderhoeven@ews-group.com