Veel mensen staan er niet bij stil: Gevaarlijke gassen die vrijkomen uit goederen in containers. Voor Arjen van Perk, Operations Support Coördinator bij EWS Gas Measurement , is dit dagelijkse kost. Hoeveel gevaarlijk gas er vrijkomt in containers is niet te voorspellen, maar ongelukken en schade kunnen voorkomen worden. Arjen legt uit hoe.
Natuurkunde
De eerste vraag luidt hoe deze gevaarlijke gassen eigenlijk ontstaan. “Een beetje aanleg voor natuur- en scheikunde is wel handig, waarschuwt Arjen. “Bij de productie van goederen wordt er frequent gebruik gemaakt van oplosmiddelen, de zogenaamde “solvents”. Naar mate de temperatuur stijgt in een container, neemt de snelheid van de moleculen van deze oplosmiddelen toe en zullen deze ontsnappen uit het product. Dit noemt men ook wel “desorptie. In een zeecontainer is dusdanig weinig ventilatie aanwezig, dat deze moleculen zich hierin in gasvorm ophopen. De concentratie zal gedurende het transport van de container naar Europa alleen maar oplopen.
Grenswaarde
Door voortschrijdend inzicht, worden grenswaardes van diverse stoffen met regelmaat naar beneden bijgesteld. Na uitgebreid onderzoek op Europees niveau worden ook nieuwe gassen bekend waarvoor een grenswaarde wordt vastgesteld. Een gas waar we de laatste jaren veel containers op afkeuren, is bijvoorbeeld Ethyleenoxide (EtO). Vaak wordt deze stof gebruikt als sterilisatiemiddel bij medische producten.
Gevaarlijk
De gassen die zich in een gesloten container bevinden, komen vrij wanneer de container uitgeladen wordt. Deze potentieel gevaarlijke concentraties gas worden dan onbewust ingeademd door het logistieke personeel dat de containers moet lossen. Op lange termijn kan dit zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. De gassen kunnen een nadelige invloed hebben op de vruchtbaarheid en kunnen erfelijke veranderingen en/of kanker veroorzaken. Dit geldt zeker voor de zogenaamde CMR-stoffen. De gassen die achter blijven in containers die “gefumigeerd” zijn met Methylbromide, Fosfine en Sulfuryldifluoride tegen insecten kunnen zelfs acuut dodelijk zijn. “Aangezien de concentraties van gassen niet te voorspellen zijn, is meten en indien nodig ventileren de beste optie om gezondheidsschade te voorkomen”, aldus Arjen.
Ventilatie
Hoe lang een ventilatie gaat duren, is vooraf moeilijk te voorspellen. Het heeft te maken met de hoogte van de gasconcentratie bij de start van de ventilatie, de temperatuur en de wijze van belading van de container. Wanneer een container is volgeladen met dozen is er nog moeilijk een efficiënte luchtcirculatie te behalen met een ventilator. Ook goederen die opgebouwd zijn uit vezelmateriaal en lijm zoals spaanplaat, zullen na zelfs na de ventilatie nog langere tijd gassen blijven uitdampen.. “Indien blijkt dat ventilatie van de container te weinig effect heeft, kunnen we de container voor de klant lossen met ademluchtbescherming”, zegt Arjen.