Op 20 augustus 1897 ontdekte de Engelse arts Ronald Ross dat de ziekte malaria via muggen wordt overgebracht. Voor deze belangrijke ontdekking won hij een aantal jaar later, in 1902, de Nobelprijs voor de Geneeskunde. Door Ross’ ontdekking is 20 augustus uitgeroepen tot Wereld Muggendag.
Invasieve exoten
In Nederland komen op dit moment sporadisch invasieve exoten, zoals de tijgermug, voor. Dit zijn muggen die ziekten over kunnen dragen. Het gaat hier bijvoorbeeld om dengue (knokkelkoorts), zika, malaria en chikungunya. Deze ziekten kunnen worden overgedragen wanneer iemand met het virus gestoken wordt door een exotische mug en deze mug vervolgens iemand anders steekt. Op dit moment is het risico op een virus overgedragen via muggen verwaarloosbaar. Dit kan in de toekomst echter veranderen. De aarde warmt op en hierdoor wordt verwacht dat deze exotische muggen zich ook in Nederland ontwikkelen en handhaven (De Volkskrant, 2019). Hoe komen deze muggen hier dan terecht? Dat kan via de import van bijvoorbeeld autobanden (in de banden blijft soms een laagje water liggen waar eitjes in gelegd worden). Daarnaast komen exotische muggen steeds meer voor in Europese vakantiebestemmingen, waardoor mensen ze onbedoeld mee terug nemen in bijvoorbeeld hun caravan (Trouw, 2019).
Bestrijding muggen
Gelukkig hoeven wij ons op dit moment geen zorgen te maken over muggen die ziekten verspreiden. Toch kunnen muggen in Nederland voor veel overlast zorgen. Het overgrote deel van de mensen ervaart muggen als vervelend. Ze bijten en laten jeukende bulten achter. Het gezoem is geen aangenaam geluid (dit zijn overigens de vleugels die razendsnel bewegen), vooral in de nacht is dit ongewenst.
Muggen ontwikkelen zicht in ondiep, stilstaand water. Dit kan dus ook binnenshuis zijn! Wat u zelf kunt doen tegen muggen is zorgen dat het droog is binnen. Let hierbij op emmers, bloembakken, goten, etc. Houdt ramen en deuren ’s avonds en ’s nachts gesloten of plaats horren. Bij muggenoverlast in huis is er vaak sprake van water in de kruipruimte of kelder. Dit komt dan door een lekkage. In dit geval hebben de muggen zich al binnenshuis kunnen ontwikkelen en zitten er waarschijnlijk larven in het water. Als u van de overlast af wilt is het aan te raden een professional in te huren. Wij vernevelen de kelder of kruipruimte tegen de levende muggen en gebruiken zo nodig paraffine olie tegen eventuele larven.
Wilt u meer weten over de bestrijding van muggen of ander ongedierte? Neem dan hier een kijkje of neem contact op!
Bronnen
Trouw. (2019, 7 juni). De tijgermug komt voor in Nederland. Hoe bang moeten we daarvoor zijn? Geraadpleegd van https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/de-tijgermug-komt-voor-in-nederland-hoe-bang-moeten-we-daarvoor-zijn~bc778931/
De Volkskrant. (2019, 28 maart). Ziekteverspreidende muggen rukken door klimaatverandering ook op naar Nederland. Geraadpleegd van https://www.volkskrant.nl/wetenschap/ziektenverspreidende-muggen-rukken-door-klimaatverandering-ook-op-naar-nederland~b1e02102/